Pirelliralli.com

Sebastien Ogier

Sebastien Ogierin ralliauto

Ranskalainen Sebastien Ogier on parhaiten tunnettu rallin WRC -sarjan viisinkertaisena maailmanmestarina. Ogier on voittanut WRC -sarjan maailmanmestaruuden vuosina 2013 – 2017. Ogier ajaa M-Sport Fordin tallissa ja hänen kartanlukijansa on myös ranskalainen Julien Ingrassia. Hän on ajanut urallaan huikeat 41 WRC -osakilpailuvoittoa. Saavutustensa ansiosta hän on toiseksi menestynein WRC -sarjan kuljettaja entisen tallikaverinsa Sebastian Loebin jälkeen. Ogier on naimisissa saksalaisen televisiojuontaja Andrea Kaiserin kanssa.

Nuoruus ja ensimmäiset moottoriurheilukokemukset

Joulukuun 17. päivänä vuonna 1983 Kaakkois-Ranskan Gapissa syntynyt Ogier on saanut kipinän moottoriurheiluun erittäin nuorena. Ogierin isä oli suuri F1-kuljettaja Ayrton Sennan fani ja setä ajoi autocross -kilpailuissa. Nuorena Ogier kokeili kartingia jonkin aikaa mutta kiinnostus rallia kohtaan alkoi ottamaan vallan. Ogier osallistui vuonna 2005 Ranskan federaation järjestämään Rallye Juenes-kilpailuun ja voitti sen. Palkinnoksi hänelle myönnettiin paikka seuraavalle kaudelle Peugeotin 206 Cupiin. Ogier yhdistettiin kartanlukija Julien Ingrassian kanssa. Hän pääsi palkintopallille Terre des Cardabellesissa sekä sijoittui kuudenneksi sarjan kokonaispisteissä ansaiten samalla parhaan tulokkaan palkinnon.

Vuonna 2007 Ogier voitti Peugeot 206 Cupin neljällä osakilpailuvoitolla ja kahdella kakkossijalla. Lisäksi samana vuonna hän voitti Rallye Hivernal des Hautes-Alpesin ja osallistui ensimmäiseen alueelliseen ralliinsa, Rallye de Quercyyn, jossa sijoittui kolmanneksi Peugeot 206 XS -autollaan. Menestyksen myötä hänelle myönnettiin Espoir Echappement de l’année -palkinto, jonka jakavat ammattilaiset ja fanit kuljettajille joissa näkevät potentiaalia.

Junior World Rally Championship

Peugeot 206 Cupin ja muiden menestysten jälkeen Ogier jatkoi uraansa JWRC -sarjaan kaudelle 2008, vain kaksi vuotta ensimmäisestä rallikilpailustaan. Hän ajoi Super 1600 -luokan Citroen C2-autoa Equipe de France tallissa. Ogier osoitti suurta lahjakkuutta ja onnistui nappaamaan juniorien maailmanmestaruuden heti ensimmäisenä vuonnaan. Tittelin voiton jälkeen Ogier pääsi ajamaan WRC -luokan Citroen C4 -autolla Iso-Britannian kaksipäiväisessä osakilpailussa, jonka hän joutui jättämään kesken mekaanisten ongelmien takia osoittaen sitä ennen taitonsa radalla.

World Rally Championship ura alkaa – Citroen 2009 – 2011

Ogierin WRC -sarjan ura alkoi Citroen Junior Team -tallissa, jossa hän ajoi Citroen C4 WRC -autoa. Ogierin ensimmäinen kauden ansioiksi jäi ainoastaan yksi kakkossija Akropolis -rallissa. Ensimmäinen WRC -voitto odotutti itseään toiselle kaudelle asti, jolloin hän voitto Portugalin rallin. Kaudella 2010 Ogier pääsi Citroenin ykköstiimiin ajamaan kauden soraralleissa.

Kausi 2011 alkoi Ogierille paremmin, sillä hänet oli nimitetty ykköstiimiin kaikkiin ralleihin. Muutaman voiton avulla kausi päättyi kokonaispisteissä kolmannelle sijalle. Sebastien Ogierilla oli huonot välit silloisen Citroenin tallijohtajien kanssa, joka johti Ogierin tallinvaihtoon kauden lopulla. Ogierin korvasi Mikko Hirvonen.

Volkswagen 2012 – 2016

Loppuvuodesta 2011 Volkswagen julisti tehneensä kolmivuotisen sopimuksen Sebastian Ogierin ja hänen kartanlukija Julian Ingrassian kanssa. Ogier ja Ingrassia olisivat tärkeä pari tallin suunnittelemalle WRC -sarjan läpimurrolle kaudella 2013. Tuolloin talli esitteli kehittelemänsä Polo R WRC -automallin. Kauden 2012 talli ajoi vielä Skoda Fabia S2000 -mallilla. Ogier oli kyseisellä kaudella ylivoimainen muita S2000 -malleja vastaan ja haastoi säännöllisesti vahvemmat WRC -autot. Hänen paras sijoituksensa oli viides sija Sardinian rallissa, joka oli kilpailun paras S2000 -auton sijoitus.

Kausi 2013 oli Volkswagen tarkkaan kehittämän ja testaamaan Polo R WRC -automallin ensivuosi. Ogier sai talliparikseen Fordilta lähteneen Jari-Matti Latvalan. Kausi alkoi loistavasti ja Ogier otti ensimmäisen voiton jo toisessa osakilpailussa Ruotsissa. Menestyksekäs kausi päättyikin Ogierin ensimmäiseen maailmanmestaruuteen, joka selveni kauden kolmanneksi viimeisessä Ranskan rallissa. Kaudella 2013 Ogier voitti 9 osakilpailua, sai 11 palkintopallisijoitusta, ajoi 111 erikoiskoevoittoa, 7 Power Stage -voittoa ja ansaitsi yhteensä 28 pistettä niissä sekä yhteensä 290 pistettä WRC -sarjassa, joka oli sarjan ennätys.

Maailmanmestaruudet 2014 – 2017

Kaudelle 2014 Ogier lähti hallitsevana mestarina. Hän uskoi itse, että mestaruutta olisi vaikeampi puolustaa kuin voittaa. Hän kuitenkin todisti itsensä vääräksi uusimalla maailmanmestaruuden samana vuonna. Ogier ajoi kaudella 2014 yhteensä 8 voittoa, 10 palkintosijoitusta ja 94 etappivoittoa. Kauden päättyessä Ogierilla oli 49 pisteen ero seuraavaksi tulleeseen. Volkswagen uudisti Ogierin ja muiden kuljettajiensa sopimukset.

Kausi 2015 Ogier ja kartanlukija Ingrassia aloittivat taas vahvasti Volkswagen Motorsport -tallissa. Samana kautena nähtiin myös menestyneimmän rallikuljettajan Sebastian Loebin paluu. Ogier hallitsi kautta ja päätti sen kolmanteen maailmanmestaruuteensa yhteensä 263 pisteellä.

Kausi 2016 oli taas Ogierin hallinnassa. Hän voitti neljännen mestaruutensa 268 pisteellä sekä samalla Volkswagen voitti neljännen peräkkäisen autovalmistajien mestaruuden. Kauden päätteeksi Volkswagen ilmoitti jättävänsä WRC -sarjan. Tämän jälkeen Ogier ilmoitti ajavansa tulevan kauden M-Sport -tallin Ford Fiesta WRC -autolla.

Kausi 2017 oli täynnä ylä- ja alamäkiä. Ogier onnistui nappaamaan ainoastaan kaksi osakilpailuvoittoa, mutta seitsemällä palkintopallisijoituksella Ogier päätti kauden yhteensä 232 pisteellä ja pystyi yhä edelleen pitämään kiinni maailmanmestaruudesta viidennen kerran peräkkäin. Ogierin voiton ansiosta M-Sport voitti autovalmistajien maailmanmestaruuden. Ogier jatkaa M-Sportin tallissa myös kaudelle 2018.