Pirelliralli.com

Rallin maailmanmestaruussarja

Rallin MM-sarja on maailman kovatasoisin ralliautoilun kilpailusarja, jonka järjestää kansainvälinen autourheiluliitto FIA (lyhenne sanoista Fédération Internationale de l’Automobile). Eri puolilla maapalloa ajettavista etappikilpailuista koostuvassa maailmanmestaruussarjassa kilpaillaan sekä kuljettajien että autonvalmistajien maailmanmestaruustittelistä. Näiden lisäksi on vuodesta 2002 alkaen kilpailtu junioreiden ja kaksivetoisten tuotantoautojen sekä vuodesta 2010 alkaen nelivetoisten tuotantoautojen maailmanmestaruudesta.

Vanha auto

MM-rallin historiaa

Ralliautoilun maailmanmestaruudesta kilpailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1973, joskin silloin mittaa otettiin ainoastaan eri autonvalmistajista. Kuljettajien mestaruus otettiin mukaan kuvioon 1979. Tätä ennen kuljettajat kilpailivat kahtena vuonna FIA Cup -nimellä tunnetussa kilpailussa, jonka voitti vuonna 1977 italialainen Sandro Munari ja 1978 puolestaan suomalainen Markku Alén. Suomella on siis vahvaa MM-rallihistoriaa jo ennen varsinaista sarjaa edeltävistä varhaisista vaiheista saakka.

Kaikkien aikojen ensimmäinen virallinen rallin maailmanmestari oli ruotsalainen Björn Waldegård, joka voitti Suomen Hannu Mikkolan yhdellä vaivaisella pisteellä vuoden 1979 kilpailuissa. Suomalaista MM-voittajaa ei kuitenkaan tarvinnut odotella kauaa, sillä Ari Vatanen toi voiton kotiin jo kahta vuotta myöhemmin, 1981. Kokonaisuudessaan suomalaisten rallin maailmanmestareiden kavalkadi voittovuosineen näyttää tältä:

  • Markku Alén: 1978 (FIA Cup)
  • Ari Vatanen: 1981
  • Hannu Mikkola: 1983
  • Timo Salonen: 1985
  • Juha Kankkunen: 1986, 1987, 1991, 1993
  • Tommi Mäkinen: 1996, 1997, 1998, 1999
  • Marcus Grönholm: 2000, 2002

Tasaisin väliajoin saavutettuihin voittoihin on siis meillä ehditty tottua ja suomalaiset kuskit ovatkin MM-menestyksensä puolesta maailman kärkinimiä. Viimeisimmästä Marcus Grönholmin Suomeen tuomasta maailmanmestaruudesta on kuitenkin jo ehtinyt vierähtää jokunen tovi. 2000-luvulla MM-rallia ovat dominoineet ranskalaiset kuljettajat: vuosina 2004–2012 voittajaksi selviytyi vuosi toisensa jälkeen Sébastien Loeb ja 2013–2017 maanmies Sébastien Ogier. Ranskalaisten voitokkuudesta huolimatta suomalaiset ovat pärjänneet hyvin ja sijoittuneet tavallisesti aivan kärjen tuntumaan myös viime vuosien MM-kilpailuissa.

Rallin maailmanmestaruuden osakilpailut

Rallin MM-sarja muodostuu eri puolilla maailmaa ajettavista osakilpailuista ja paikat vaihtelevat hieman vuodesta toiseen. Perinteisesti kausi on alkanut tammikuussa ja kestänyt aina marraskuulle asti, joten mittelöt tapahtuvat niin monipuolisten lokaatioiden kuin vaihtelevien vuodenaikojenkin ansiosta erilaisissa olosuhteissa. Ajamaan pääsee niin sorateillä, asvaltilla kuin lumessakin.

Vuoden 2018 MM-sarja koostuu edeltävän vuoden tapaan 13 osakilpailusta. Vuoteen 2017 verrattuna muutoksena on Puolan osakilpailun putoaminen pois ja Turkin palaaminen sen tilalle. Edellisen kerran Turkissa ajettiin MM-rallia vuonna 2010. Muut kaudella 2018 ajettavat kilpailut ovat Monte Carlo, Ruotsi, Meksiko, Korsika, Portugali, Sardinia, Suomi, Saksa, Wales, Katalonia ja Australia.

Suomen ralli on MM-sarjan kulmakiviä

Pääsponsorinsa mukaan myös virallisella nimellään Neste Rally Finland sekä tuttavallisemmin Neste Ralli tunnettu Suomen ralli on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 asti. Jyväskylässä ajettava kilpailu on historiansa aikana tunnettu myös nimillä Rally of the Thousand Lakes, 1000 Lakes Rally, Jyväskylän Suurajot, Neste Oil Rally Finland sekä Neste Oil Ralli – rakkaalla lapsella on totisesti monta nimeä.

Suomen ralli on kuulunut valmistajien MM-sarjaan aivan ensimmäisistä vuoden 1973 kilpailuista alkaen. Kuljettajien MM-sarjan alettua muutamaa vuotta myöhemmin, ralli vakiinnutti saman tien paikkansa myös siinä. Jyväskylässä ajettava osakilpailu on kiistatta yksi MM-kisojen avaintapahtumista ja sen suosio on viime vuosina vain kasvanut. Vuonna 2017 Suomen ralli houkutteli Keski-Suomen maisemiin noin 265 000 katsojaa. Vuodesta toiseen katsojien joukkoon mahtuu myös merkittävä määrä kansainvälisiä rallivieraita.

Maailman parhaat rallikuljettajat

Suomi on perinteisesti ollut MM-rallin ykkösmaa, mutta 2000-luku on merkinnyt kärkisijan luovuttamista Ranskalle. Eniten osakilpailuvoittoja on tällä hetkellä Sébastien Loebilla ja toiseksi eniten Sébastien Ogierilla. Kolmantena osakilpailuvoittokuninkaiden listalla komeilee maailmanmestaruuden kahteen otteeseen voittanut Marcus Grönholm, joka voitti uransa aikana yhteensä 30 osakilpailua.

Neljänneksi eniten MM-osakilpailuvoittoja on kahminut espanjalainen Carlos Sainz, jolla on niin ikään ansioluettelossaan kaksi maailmanmestaruutta. MM-voitot ovat vuosilta 1990 ja 1992. Viidenneltä sijalta löytyy vuonna 2007 helikopterionnettomuudessa menehtynyt skotlantilainen Colin McRae, jonka kokonaissaldoksi jäi 25 osakilpailuvoittoa. McRae voitti maailmanmestaruuden kertaalleen vuonna 1995.

Osakilpailuvoittoja kuudenneksi ja seitsemänneksi eniten ovat keränneet suomalaiset Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen. Ralliuransa vuonna 2003 lopettanut Mäkinen on nelinkertainen maailmanmestari, jolla on tilillään yhteensä 24 osakilpailuvoittoa. Vuosina 1979–2002 kilpaillut Juha Kankkunen on niin ikään voittanut maailmanmestaruuden neljästi ja osakilpailuvoittoja hän on napsinut vaikuttavalla urallaan 23. Kymmenen voitokkaimman kuskin joukkoon mahtuu vielä kaksi suomalaista – Markku Alén ja Hannu Mikkola, jotka ovat voittaneet liki yhtä monta osakilpailua, kuin kahdeksannelta sijalta 20 voitollaan löytyvät ranskalainen Didier Auriol.

Myös valmistajat ottavat mittaa toisistaan maailmanmestaruuskisoissa

Rallin maailmanmestaruuskisoissa on niiden historian aikana kilpaillut lukuisia eri valmistajia, joista vain 11 on vuosikymmenten varrella yltänyt voittoon. Kaikkein voitokkain valmistaja on 1970-luvulta 1990-luvun alkuun mestaruuksia kahminut italialainen Lancia, joka on voittanut MM-tittelin yhteensä 10 kertaa. Toiseksi ja kolmanneksi eniten mestaruuksia ovat voittaneet ranskalaiset autonvalmistajat Citroën (yhteensä kahdeksan MM-voittoa) ja Peugeot (yhteensä viisi MM-voittoa). Osakilpailuvoittojen kolmen kärjen puolestaan muodostavat Citroën, Ford ja Lancia.