Pirelliralli.com

Sebastian Loeb

Sebastian Loebin voi sanoa olevan rallimaailman kruunaamaton kuningas. Loeb syntyi 26. helmikuuta 1974 Haguenaussa Ranskassa ja kouluttautui aikuisiällä sähköasentajaksi, mutta ralliautoilu vei miehen mukanaan. Ja hyvä niin. Sebastian Loeb voitti rallin maailman mestaruuden peräti yhdeksän kertaa ja miehen CV:tä komistavat luvut 75 osakilpailuvoittoa, joka on suurin määrä toistaiseksi, sekä myöskin eniten voittoja kauden aikana eli 11, joista 6 peräkkäistä, ennätys sekin. Ennen rallin MM-sarjaa hän ajoi Ranskassa Citroen Saxo Kitcar -sarjaa, jonka hän tietysti voitti.

Poimintoja uran varrelta

Loeb autonsa vieressäSebastian Loeb ajoi ensimmäisen MM-rallikilpailun Korsikassa vuonna 1999. Kausi 2001 toi mukanaan 1600 ccm ryhmän voiton. Tämä luokka oli tarkoitettu nuorille ajajille ja hän voitti sen suvereenisti. Sarjalla ei kuitenkaan ollut MM-arvoa eikä hän näin ollen saanut nuorten MM-titteliä vielä tuolloin. Sen sijaan vuonna 2001 luokalla oli jo MM-arvo ja sen hän voittikin selkeästi.

San Remossa hän sai mahdollisuuden näyttää kykynsä Citroenin WRC autolla ja sijoittui toiseksi. Vuosi 2002 toi mukanaan ensimmäisen voiton WRC-autolla. Tämä tapahtui Saksan MM-rallissa. Vuonna 2002 hän sijoittui kuitenkin vasta sijalle 10 lopputuloksissa, osittain siitä syystä, että Citroen ei ajanut täyttä MM-sarjaa.

Vuosi 2003 toi Loebille toisen sijan MM-rallissa. Vain norjalainen Petter Solberg onnistui keräämään enemmän pisteitä voittaen mestaruuden.

Loebin valtakausi alkaa

Heti rallikauden 2004 ensimmäinen osakilpailu, Monte Carlo ralli toi Sebastian Loebille mukanaan voiton. Seuraava osakilpailu, lumella ajettava Ruotsin ralli, loi jatkoa hänen loistaville suorituksilleen, hän oli ensimmäinen Pohjoismaiden ulkopuolinen rallin voittaja. Pari keskeytystä kaudella 2004 ei estänyt häntä nappaamasta MM-titteliä. Tästä alkoi Loebin uskomaton ura rallin maailman mestarina.

Vuonna 2005 Loeb teki ennätyksiä voittamalla kauden aikana10 rallia, joista 6 perättäin, ennätys, joka on vieläkin voimassa. Kauden 2006 alku oli Markus Grönholmin hallintaa, mutta hävittyään Grönholmille kahdessa rallissa Loeb voitti viisi seuraavaa ja nousi näin MM-pisteissä johtoon ohi Grönholmin. Voittoputki jatkui aina Kyproksen ralliin asti, jonka jälkeen hän kaatui ajaessaan maastopyörällä ja rytäkässä hänen olkapäänsä murtui sen verran vakavasti, että se oi leikattava. Hän jätti neljä viimeistä MM-rallia ajamatta mutta voitti silti MM-tittelin 21 pisteen erolla toisena tulleeseen. Tämä kuvaa hyvin hänen tuon aikaista ylivoimaansa.

Kausi 2007 meni jälleen Sebastian Loebin johdossa ja neljäs perättäinen maailmanmestaruus oli hänen. Rallikausi 2008 alkoi jälleen Loebin voitolla Monte Carlossa, voitto oli hänelle viides kyseisisessä rallissa. Daniel Sordo, Markus Grönholm ja Mikko Hirvonen eivät menestyksistään huolimatta voineet uhata Loebin menoa, joten tuloksena oli taas MM-titteli.

Kauden 2009 Sebastian Loeb avasi voittamalla perättäin viisi ensimmäistä osakilpailua. Voitot heltisivät Irlannin, Norjan, Kyproksen, Portugalin ja Argentiinan ralleissa. Mikko Hirvonen oli tästä huolimatta välillä sarjan kärjessä, mutta hänenkään rahkeensa eivät riittäneet Loebin lyömiseen, vaan kauden kahden viimeisen rallin voittojen jälkeen hänet kruunattiin taas rallin maailman mestariksi. Mestaruusputki jatkui kaudella 2010, joskin titteli ratkesi vasta viimeisessä osakilpailussa Mikko Hirvosen ja Sebastian Loebin välillä, Loebin eduksi siis. Vuodet 2011 ja 2012 olivat vanhan toistoa siinä mielessä, että Loeb kuittasi MM-tittelin molempina vuosina ja hänestä tuli täten eniten rallin MM-titteleitä voittanut kuljettaja kautta rallin historian.

Vuonna 2012 hän ilmoitti lopettavansa uransa ralliautoilun parissa kyseiseen kauteen, mutta ajoi kuitenkin vielä 2013 neljä osakilpailua joista voitot heltisivät Monacossa ja Argentiinassa. Vuonna 2012 hän perusti nimeään kantavan tallin, Sebastian Loeb Racing.

Muita kokeiluja ja voittoja

Sebastian Loeb on myös testannut Formula 1-autoja useampaan otteeseen. Vuonna 2007 hän testasi Heikki Kovalaisen Renault F1-autoa ja vastaavasti Heikki Kovalainen kokeili Sebastian Loebin ajokkia. Vuonna 2008 oli vuorossa Red Bullin F1 ja Red Bull oli Citroenin pääsponsori samana vuonna. Hän testasi ensin Red Bull RB4 autoa Silverstonessa ja osallistui myös virallisiin Formula 1 -talvitesteihin Barcelonassa. Vuonna 2009 hän testasi Toro Rossoa ja ilmoitti haluavansa korvata Sebastian Bourdainin kuljettajana. Tarkoitus oli ajaa ensimmäinen kilpailu Abu Dhabissa, mutta suunnitelmat kariutuivat, koska hän ei saanut tarvittavaa superlisenssiä. Tämä siksi, että hänellä ei ollut tarpeeksi kokemusta alemmista sarjoista rata-autoilla.

World Touring Car Championship

Vuonna 2013 Loeb julkisti osallistuvansa kyseiseen sarjaan vuoden 2014 Citroenilla. Tallikavereinaan hänellä oli Yvan Muller, Ma Qing Hua ja Jose Maria Lopez. Ensimmäisenä rata-auto kautenaan hän onnistui voittamaan kaksi osakilpailua ja nousemaan palkintopallille kuudesti sijoittuen kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

Le Mansin 24 tunnin ajoihin hän osallistui vuonna 2016 ja sijoittui yleiskilpailun toiseksi Pescarolo-Judd autolla. Erikoisen tästä kilpailusta Loebin osalta tekee se, että hän harjoitteli kilpailuun ajamalla Playstation 2 Gran Turismo GT4 -pelillä matkustaessaan yksityiskoneellaan rallista toiseen.

Vuonna 2013 Sebastian Loeb osallistui FIA:n GT sarjaan Sebastian Loeb Racing tallin Mclaren MP4-12C autolla. Sijoitus oli neljäs kokonaiskilpailussa. Autolla oli paljon teknisiä ongelmia, mikä osaltaan selittää huonohkoa menestystä.