Pirelliralli.com

Juha Kankkunen

Laukaalla vuonna 1959 syntynyt Juha Matti Pellervo Kankkunen on rallin nelinkertainen maailmanmestari. Hänen uransa tehdaskuljettajana WRC autoissa kesti vuodesta 1982 vuoteen 2002. Hän on ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut MM-tittelin neljästi. Sebastian Loeb ja Sebastian Ogier ovat pystyneet suurempaan määrään mestaruustitteleitä Kankkusen jälkeen mutta hän on edelleen ainoa kuski, joka on voittanut MM-tittelin kolmella erimerkkisellä autolla.

Laukaalla vanhempiensa maatilalla varttunut Juha Kankkunen ajoi autoa jo seitsemän vuoden ikäisenä. Juha isä harrasti jäärata-ajoa ja Juha peri isältään kiinnostuksen vauhtiin ja autoihin. Ensimmäisen oman auton hän sai 12 vuotiaana. Ensimmäisen kerran Juha Kankkunen osallistui rallikilpailuun vuonna 1978. 1979 hän osallistui Jyväskylän Suurajoihin Ford Escort RS 2000 autolla. Tunnettu ralliautoilija Timo Mäkinen, joka oli hänen isänsä tuttava, valmensi Juhaa ja Timo Jouhki tuki häntä taloudellisesti. Myöhemmin Jouhki on valmentanut myös Tommi Mäkistä ja Mikko Hirvosta.

Toyotalle

Toyota Team Europe, eli Toyotan tehdastalli, palkkasi Juha Kankkusen riveihinsä kotimaassa osoittamistaan hyvien tulosten johdosta. hän ajoi Björn Waldegårdin tallikaverina Toyota Celica turboa sijoittuen 1000 järven rallissa kuudenneksi ja RAC-rallissa seitsemänneksi. Norsunluurannikon rallissa hän joutui keskeyttämään. Näin siis vuonna 1983. Seuraava kausi, 1984, ei vielä tuonut mainittavampaa menestystä. Kauden 1985hän aloitti voittaen yllättäen Safari-rallin, ollen ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut kyseisen rallin ensi yrittämällä. Saavutuksiin kuului myös voitto Norsunluurannikon rallissa samana vuonna.

Peugeot-tallin riveissä

Mestaruutta puolustava Peugeot talli kirjasi Juha Kankkusen kuljettajaksi kaudelle 1986. Hän korvasi Ari Vatasen, joka toipui edelleen lähes kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta edellisellä kaudella. Kankkunen kiitti tallia voittamalla Peugeot 205 Turbo 16 E2 autolla Ruotsin rallin, Akropolis-rallin ja Uuden Seelannin rallin sekä päätyi podiumille kolmessa muussa rallissa. Kausi päättyi B-ryhmän autojen kieltoon Henri Toivosen kuolemaan johtaneen onnettomuuden takia Lancialla Korsikan rallissa. Tämä päätös sai tallipäällikkö Jean Todtin kuohuksiin ja se puolestaan johti Peugeot-tallin sulkemiseen pois San Remon rallista Italiassa. Lancia otti kolmoisvoiton kyseisessä kisassa. Ennen USA:ssa ajettua Olympus-Rallia Lancian Markku Alen johti Kankkusta yhden pisteen erolla. Peugeot oli jättänyt vetoomuksen liittyen San Remon ralliin, ja FIA päätti mitätöidä sen tulokset. Tämä johti Juha Kankkusen voittoon taistelussa MM-tittelistä ja hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin Maailman Mestari rallissa.

Lancia kutsuu

Vuonna 1987 B-ryhmän autojen kielto sai Peugeotin vetäytymään rallista ja Juha Kankkunen siirtyi ajamaan Lancia Delta HF 4WD autoa Lancia Martinille, Lancian tehdastallille. Debyytti-rallissaan Monte Carlossa hän johti kisaa, kunnes tallipäällikkö Cesare Fiario käski hänen laskemaan tallikaverinsa Miki Biasionin edelleen. Juha Kankkunen voitti kuitenkin MM-tittelin toistamiseen mutta haluttomuus noudattaa tallimääräyksiä sai hänet jättämään Lancian kauden jälkeen

Vuonna 1988 Kankkunen siirtyi takaisin Toyota Team Europelle ajamaan Celica Supra Turboa Safarirallissa ja uutta Toyota Celica GT-Four ST 165 autoa. Uusi auto ei ollut kovin luotettava ja menestystä ei juuri kertynytkään.

Rallin MM-sarjan ulkopuolella Juha saavutti kuitenkin menestystä voittaen Dakar-rallin Peugeotilla, koska teamkaverin Ari Vatasen Peugeot auto varastettiin hänen ollessaan kilpailun johdossa. Hänestä tuli myös ensimmäinen Mestarien Mestari hänen voittaessaan kyseisen kilpailun ennen Timo Salosta.

Vuonna 1989 Toyotalla oli uudistettu auto, jolla Juha Kankkunen voitti Australian Rallin sekä saavutti kolmannen sijan Korsikan rallissa. Yhteistuloksissa hän sijoittui kolmanneksi. Hän oli jo kuitenkin ottanut pestin Lancialle kaudelle 1990. Kausi loppui kolmanteen sijaan, kuten edellinenkin kausi.

Juha Kankkunen voitti Safari-rallin 1991. Akropolis-rallin ja 1000 järvien rallit sekä kolmannen kerran peräkkäin Australian rallin. Hänen kovin haastajansa oli tuolloin Carlos Sainz. Voittaessaan myös RAC-rallin ennen Sainzia, hänestä tuli ensimmäinen kolminkertainen MM-tittelin voittaja sitten WRC-kilpailujen alun vuodelta 1973. Seuraavana kautena kilpakumppanit olivat samat mutta tällä kertaa pitemmän korren veti Sainz Toyotallaan. Race of the Champions eli Mestareiden Mestari -kisan Juha Kankkunen voitti toistamiseen.

Juha Kankkusen auto 1992

Takaisin Toyotan rattiin

Lancian vetäydyttyä MM-rallista 1992 Juha Kankkunen siirtyi jälleen Toyota-talliin. Hän voitti viisi kymmenestä ajamastaan osakilpailusta ja niin oli mestaruustitteli varmistettu neljännen kerran. Yhdessä Didier Auriolin kanssa he varmistivat myös Toyotalle valmistajien voiton, ensimmäisen Toyotalle. Suomessa Juha valittiin vuoden urheilijaksi. Kaudella 1994 Juha jatkoi hyvää esitystään sijoittuen kolmanneksi yhteispisteissä Auriolin ja Sainzin jälkeen.

Vuonna 1995 Kankkunen johti MM-sarjaa ennen Colin McRaeta. Katalonian rallissa hän johti lähes minuutilla ja näytti jo siltä, että viides MM-titteli olisi saavutettavissa, mutta nuottivirheen takia hän ajoi tieltä ja joutui keskeyttämään. Tämän jälkeen Toyotan käyttämä turbosysteemi todettiin laittomaksi ja tallille langetettiin 12 kuukauden kilpailukielto. Samalla Kankkuselta, Armin Scwatschilta ja Didier Auriolilta vietiin kaikki pisteet. Uralle mahtuu vielä 1997-98 kausi Fordilla ja 1999-2000 Subarulla.

Juha Kankkunen asuu nykyään Monacossa ja hänellä on kokoelma autoja, joihin kuuluu muun muassa kuusi kappaletta Ferrareita kuten F40 ja 288GTO-mallit. Lisäksi hänellä on kokoelmassaan neljä ralliautoa, joilla hän voitti mestaruudet rallin MM-sarjassa.