Pirelliralli.com

Rallin MM-sarjan tallit 2018

Rallin maailmanmestaruussarjaksi kutsutaan kansainvälisen autoliiton FIA:n kovatasoisimpaa ralliautoilun kilpailusarjaa. Maailmanmestaruussarjaa kutsutaan englanniksi WRC:ksi eli World Rally Champioshipiksi ja sarjassa ajetaan etappikilpailuja eri puolella maailmaa. Sarjan voittaja on suoraan rallin maailmanmestari sekä pisteiltään eniten pisteitä saanut talli maailman paras autovalmistaja. Tänä päivänä MM-sarjaan on liitetty myös junioreiden MM-sarja nimeltään JWRC. Niin ikään tuotantoautot kilpailevat omassa sarjassaan. Nelivetoisten tuotantoautojen sarjaa kutsutaan nimellä WRC-2 ja kaksivetoisten tuotantoautojen mestaruussarja on nimeltään WRC-3.

MM-sarjan lyhyt historia

Ensimmäinen maailmanmestaruussarja ajettiin vuonna 1973. Tällöin sarjassa kilpailivat ainoastaan autovalmistajat. Kuljettajat alkoivat kilpailla MM-tittelistä vasta 1979. MM-titteliä edelsi kuljettajien FIA Cup, jossa nähtiin suomalaismenestystä suomalaisen Markku Alénin voittaessa sen vuonna 1978.

MM-sarjan historiassa suomalaiset ovat menestyneet loistavasti. Markku Alénin jälkeen MM-sarjan on voittanut Juha Kankkunen neljä kertaa, Tommi Mäkinen niin ikään neljä kertaa, Marcus Grönholm kaksi kertaa sekä Ari Vatanen, Hannu Mikkola ja Timo Salonen kaikki yhden kerran. Vuodesta 2004 lähtien aina vuoteen 2012 asti maailmanmestaruuden on vienyt Sebastian Loeb karttalukijanaan Daniel Elena. Vuodesta 2013 eteenpäin tittelin on vienyt joka vuosi Sebastien Ogier karttalukijanaan Julien Ingrassia.

Autojen tekniikka

Maailmanmestaruussarjassa ajetaan erityisillä WRC-autoilla, joiden pitää vastata FIA:n A-luokkaa. Kilpailevat tehdasautot ovat nykyään turboahdettuja 1,6 -litran nelivetoisia tuotantoautoihin pohjautuvia automalleja. Autojen moottorikokoa pienennettiin 2,0 -litraisista nykyiseen pienempään kokoon vuonna 2011.

MM-sarjan tallit vuonna 2018

MM-sarjassa vuonna 2018 kilpailee neljä valmistajaa. Mukana on suomalaisen Tommi Mäkisen luotsaama Toyota.

Toyota ralliauto

  1. Citroen Total Abu Dhabi WRT

Vuonna 2000 perustettu Citroenin rallikilpailutalli on kilpaillut MM-sarjassa jo vuodesta 2001 lähtien. He ovat menestyneet erityisesti Sebastian Loebin edustaessa tallia vuosien 2004 ja 2012 välisellä ajalla. Tuolloin he voittivat yhdeksän peräkkäistä kuljettajien maailmanmestaruutta. Autovalmistajien mestaruuksia tallilla on yhteensä kahdeksan vuosien 2003-2005 ja 2008-2012 välisiltä ajoilta. Tallilla on saavuttanut niin ikään ennätykselliset 98 osakilpailuvoittoa ja 241 pistesijoitusta. Citroenin johtaja on Pierre Budar.

Kaudelle 2018 talli lähtee neljän kuljettajan voimalla. Pääkuljettajat ovat Kris Meeke ja Craig Been. Heitä seuraavat legendaarinen kuljettaja Sebastian Loeb ja Khalid Al Qassimi. Loeb on palaamassa MM-rallin pariin kolmen vuoden tauon jälkeen ja osallistuu ainoastaan kolmeen osakilpailuun. Lisäksi norjalainen Mats Ostberg hyppää tallin WRC-auton rattiin Ruotsin osakilpailussa. Talli kilpailee Citroen C3 WRC -mallisella autolla.

  1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team

Vuonna 2012 perustettu saksalainen talli palasi WRC -sarjaan vuonna 2014 upouudella tiimillä ja kunnianhimoisilla pitkänajan suunnitelmilla sarjassa menestymiseen. Korealainen Hyundai kilpaili jo F2 -sarjassa vuosien 1998 ja 2000 välillä jonka jälkeen päätti siirtyä WRC sarjaan aina vuoteen 2003 asti. Hyundai ilmoitti paluustaan WRC-sarjaan vuoden 2012 Pariisin Motor Show’ssa, jonka jälkeen yritys rakensi kolmessa kuukaudessa uuden kilpa-autotukikohdan Saksaan. Paluunsa jälkeen Hyundai on saavuttanut muutaman merkittävän voiton paluunsa jälkeen. Kausilla 2016 ja 2017 talli sijoittui toiseksi valmistajien MM-sarjassa.

Hyundain ykköskuljettaja ja kauden 2017 kuljettajien kakkonen Thierry Neuville jatkaa voittojen saalistamista uudella kaudella. Hänen kanssaan Andreas Mikkelsen ajaa kaikki osakilpailut. Muut kuljettajat Hayden Paddon ja Dani Sordi ajavat seitsemän osakilpailua kumpikin. Talli käyttää Hyundai i20 Coupe WRC -automallia.

  1. Toyota Gazoo Racing WRT

Suomalaisittain mielenkiintoisin talli on Toyota Gazoo Racing. Tommi Mäkisen johtama talli aloitti WRC-sarjassa vasta vuonna 2017 ja selvisi kaudesta kunnialla. Talli ajoi viisi palkintosijaa, joista kaksi oli voittoja, kaksi kakkossijoja ja yksi kolmassija. Toyotan rallitoiminta on alkanut jo vuonna 1957. Merkki on voittanut 90-luvulla kolme valmistajien MM-titteliä ja sen autoilla on ajettu neljä kuljettajien MM-titteliä. Toyotan autot suunnitellaan ja valmistellaan Keski-Suomessa sekä Jyväskylässä. Tallilla on toimitilat myös Virossa.

Vuoden 2018 kaudelle talli lähtee kolmella kuljettajalla: Jari-Matti Latvala, Ott Tänak ja Esapekka Lappi. Tallin käyttämä automalli on Toyota Yaris WRC.

  1. M-Sport Ford World Rally Team

M-Sport kilpaili ensimmäisen kerran Fordina WRC-sarjassa vuonna 1997. Talli voitti valmistajien MM-tittelit vuosina 2006 ja 2007, jolloin ajajina olivat suomalaiset Marcus Grönholm ja Mikko Hirvonen. Ford merkki vetäytyi WRC-rallista vuonna 2012 jättäen merkkinsä edustamisen englantilaiselle M-Sport -tallille. Ford palasi kaudeksi 2018 tekemällä yhteistyötä M-Sport -tallin kanssa. Fordin tehdastuen takia M-Sport Ford on ykköshaastaja tulevalle kaudelle. Autona on aikaisemmista kausista tuttu Ford Fiesta WRC.

Kaudella 2018 tallin ykköskuljettajat Sebastien Ogier ja Elfyn Evans osallistuvat kaikkiin osakilpailuihin. Ogier havittelee kuudennetta peräkkäistä mestaruutta. Suomalainen Teemu Suninen ajaa kahdeksassa MM-rallissa ja neloskuljettaja Bryan Bouffier osallistuu ainoastaan Monte Carlon osakilpailuun.

Vuonna 2018 ajettavat osakilpailut

Vuoden 2018 maailmanmestaruussarjakausi on järjestyksessään 46. kausi. Kausi aloitetaan Monte Carlosta tammikuussa ja päätetään marraskuussa ajettavaan Australian ralliin. Kauden aikana on yhteensä 13 osakilpailua, jotka ajetaan seuraavissa kohteissa: Monte Carlo, Ruotsi, Meksiko. Korsika, Argentiina, Portugali, Sardinia, Suomi, Turkki, Wales, Katalonia ja Australia.