Pirelliralli.com

Ralliautot ja tunnetuimmat ralliluokat

Rallia kutsutaan suomalaisten kansallislajiksi. Vuosien saatossa monien ralliautojen rateissa ollaan nähty useita menestyneitä suomalaisia rallikuljettajia. Aikaisempina vuosina suomalaiset suorastaan dominoivat rallisarjaa. Suomalaisten rallikilpailujen kovan tason takia suomalaiset kuljettajat olivat valmiita MM-sarjoihin. Lisää rallista Suomessa pääset lukemaan tästä, mutta nyt jatkamme ralliautoluokkien ja autoje ryhmittelyn parissa.

Rallissa ajetaan autoilla, jotka perustuvat normaaleilta autotehtailla tuotettuihin tuotantoautoihin. Teknisesti kuitenkin ralliautot eroavat suuresti tavallisista tuotantoautoista. Rallien kilpasarjat koostuvat useista etapeista, jotka ajetaan yleisillä teillä. Etappeihin voi niiden lisäksi kuulua siirtymätaipaleita ja erikoiskokeita, jotka tarkoittavat suljetuilla teillä ajettavia pikakilpailuja. Kaikkien erilaisten kilpailujen ajetut ajat vaikuttavat etapin lopputulokseen. Ralliautoilla joudutaan ajamaan kaikenlaisilla alustoilla kuten soralla, asvaltilla, jäällä ja jopa lumella.

Tunnetuimpien ralliautojen ryhmittely

Eri sarjojen ralliautojen ryhmittely perustuu kansainvälisen autoliiton FIA:n tekemiin määritelmiin autojen teknisistä vaatimuksista ja painosta.

A-ryhmän ralliauto

World Rally Championship eli A-ryhmän ralliautot

A-luokka on FIA:n kovatasoisin ralliautoluokka. Luokassa on kilpailtu aina vuodesta 1997 lähtien. WRC -auton pitää perustua tuotantomalliin, jota on myyty vähintään 2 500 kappaletta. Korin pitää olla täysin samanlainen kuin tuotantomallissa, mutta muutosten teko esimerkiksi puskureihin ja siipiin on sallittua. WRC-auton pitää olla vähintään neljä metriä pitkä ja sen minimipainon yli 1230 kilogrammaa. Tuotantomallista poiketen autoon voi asentaa nelivedon. Moottorilohkon saa ahdata, mutta lohko pitää ottaa sarjatuotantomallista. WRC-auton maksimitilavuus on 2000 kuutiosenttimetriä. Ahtoilman virtausta rajoittamalla moottorin tehot ovat yleensä noin 340 hevosvoimaa.

Vuodesta 2011 FIA päätti ottaa WRC-sarjassa Super 2000 -autoihin pohjautuvat WRC-autot. S2000-autot ovat hinnaltaan edullisempia kuin WRC-autot. Kulujen laskeminen olikin perimmäinen syy siihen, miksi FIA teki sääntömuutoksen. Kuluja laskemalla MM-sarjaan houkuteltiin uusia talleja. Uusissa autoissa oli edellisiä autoja pienempi moottori eli 1,6 -litrainen turbomoottori ja vähennetty määrä erilaista elektroniikkaa. Sääntömuutoksen takia MM-sarjaan liittyikin mukaan kaksi uutta tallia: kaudella 2011 Prodrive Mini Countryman -autollaan ja kaudella 2013 Volkswagen Polo R WRC -autollaan.

Super 2000 – luokan ralliautot

Super 2000 -luokkaa on ajettu kansainvälisenä ralliluokkana vuodesta 2000 lähtien. Autojen pitää olla FIA:n luokitusten mukaan tuotantoautoihin perustuvia. Super 2000-autot ovat nykyään ominaisuuksiltaan erittäin lähellä vuodesta 2011 WRC-sarjassa käytetyistä automalleista, jossa virittäminen on vapaata. Virittämisen takia autojen lopullinen hinta on noussut arvioiden yläpuolelle, jopa 170 000 euroon. Super 2000-autojen suurimmat erot WRC-autoihin on ahtamattomat moottorit ja pienempi takasiipi. Ne ovat nelivetoisia, moottorit korkeintaan kaksilitraisia ja autojen käyntinopeus on enintään 8500 kierrosta/minuutti. S2000-autot sisältävät noin 280 hevosvoimaa.

S2000-autot ajavat nykyään monissa rallikilpailuissa kuten World Rally Championship 2, Intercontinental Rally Challenge ja European Rally Championship. World Rally Championship 2 tai WRC-2 on tunnettu aikaisemmin nimellä Super 2000 World Rally Championship. Sarjassa ajavat vain tuotantoautot, jotka perustuvat FIA:n autoille asetetuille S2000, N- ja R5- sääntöihin. WRC-2 -sarjaa on ajettu vuodesta 2010 lähtien. Sarjassa ajettavat pikakilpailut ovat identtisiä WRC-sarjan osakilpailuiden kanssa. Vuodesta 2011 eteenpäin Suomen SM-sarjassa ollaan niin ikään siirrytty S2000-autoihin perustuviin turbomoottorisiin ja 1600 -kuutioisiin kilpa-autoihin.

N-ryhmän ralliautot

N-luokan ralliautot perustuvat myös sarjatuotantoautoihin, joita on valmistettu viimeisen 12 kuukauden aikana yli 2 500 kappaletta. Vuonna 1982 N-ryhmäksi ruvettiin kutsumaan silloista numeroluokitus 1:n autoja. N-ryhmän autot muistuttavat huomattavasti enemmän normaaleja sarjatuotantoautoja kuin kovimmassa luokassa kilpailevat A-luokan autot. N-ryhmän autoihin sallitaankin vähemmän muutoksia kuin A-luokan kilpa-autoihin. Edeltävinä vuosina N-ryhmän autoihin on kuitenkin ruvettu tekemään muutoksia, jotta niistä saataisiin muokattua parempia kilpa-autoja. Automalleista on esimerkiksi poistettu takaistuimet, turvavyöt, verhoilut sekä kaikki ääntä vaimentavat materiaalit. N-luokan autoihin asennettiin turvakehikko. Samalla muunnettiin matkustajan ja kuljettajan istuimet ja turvavyöt kilpa-ajamiseen soveltuviksi. Ainoastaan kojetaulu ja keskikonsoli ovat säilyneet alkuperäisessä muodossaan.

Suomessa N-luokassa kilpaillaan kahdessa jaoksessa: nelivetoisilla ahdetuilla sekä kaksivetoisilla ahtamattomilla autoilla. Nelivetoisia on hallinnut Mitsubishi ja kaksivetoisia Honda. Monet muutkin maat järjestävät kansallisella tasolla N-luokan kilpailuja. Kansainvälisissä rallikilpailuissa N-luokan autot kilpailivat vuoteen 2012 asti. Vuodesta 2013 eteenpäin WRC-2 -sarjaan on hyväksytty N4 -luokan autot koska se on kilpailukyvyltään vastaava S2000- ja R-ryhmän autoille. WRC-2 -sarjassa ajetaan myös N-luokan autoille erityinen FIA Production Car Cup, jonka voittaa kaksi parasta N-luokan kuljettajaa.

F-ryhmän ralliautot

F-luokan autot ovat kaksivetoisia ja ilman turboa. F-luokan kilpailuja kilpaillaan ainoastaan Suomessa ja siihen voi liittyä autolla jonka kansainvälinen luokitus on loppunut. Tästä syystä F-ryhmään lisätään koko ajan uusia automalleja sillä kansainväliset luokitukset päättyvät aina seitsemän vuoden päästä valmistuksen päättymisestä. Tunnettuja F-ryhmän autoja on ollut esimerkiksi Toyota Starlet ja Opel Kadett.

Suomessa suosituin rallisarja on vuodesta 1991 lähtien ajettu F-cup, mutta F-ryhmän autot kilpailivat ensimmäisen kerran jo vuonna 1990. F-cupissa ajetaan yleisen luokan ja junioriluokan lisäksi kahdessa kuutiotilavuusluokassa: yli ja alle 1600 -kuutioiset autot. Vuosittain kilpaillaan kuudessa osakilpailuissa, jossa ei käytetä ajonuotteja eli ne ovat ns. ”pimeitä”. Neste -rallin yhteydessä järjestetään myös F-cupin ulkopuolinen Vetomies -kilpailu.