Pirelliralli.com

Ralli Suomessa

Suomalaiset rakastavat rallia, joka kuuluu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen maamme seuratuimpien urheilulajien joukkoon. Maailmanmaineeseen ja samalla suomalaisten sydämiin kotimainen ralliautoilu nousi 1960-luvulla, kun lentävänä suomalaisena niin meillä kuin maailmallakin tunnettu Timo Mäkinen sekä muut kotimaiset huippukuskit menestyivät kansainvälisellä tasolla toden teolla. Kiinnostus lajia kohtaan tai suomalaisten kuskien korkea taso eivät ole kokeneet kolausta ajan kuluessa, vaan perinteikäs laji on arvossaan vielä tänäkin päivänä.

koivumetsä

Suomalaiset rallikuljettajat menestyvät maailmalla

Suomi on maailmankuulu rallimaa, jolla on lajissa vahvat ja vankat perinteet. Juuri maailmalla menestyneiden rallikuskien ansiosta kieleemme on syntynyt käsite rallienglanti, jolla viitataan suomalaisille ominaiseen tapaan ääntää englannin kieltä. Kuten sanasta voi päätellä, ääntämistapaa ovat tehneet tunnetuksi erityisesti rallikuskit kansainvälisissä haastatteluissa.

Kilpailuihin ei kuitenkaan mennä höpisemään turhia, vaan tietenkin menestymään. Suomalaisten huippukuljettajien ketju ei ole päässyt katkeamaan sitten 1960-luvun menestyksen ja lajin parhaimmiston menestystä seurataankin suurella mielenkiinnolla kaikkialla maassamme. Kaiken kaikkiaan maamme taitavimmat kuskit ovat voittaneet huikeat 14 maailmanmestaruutta, joista viimeisimmän nappasi Marcus Grönholm vuonna 2002. Sittemmin ranskalaiset kuskit Sébastien Loeb ja Sébastien Ogier ovat kahmineet mestaruuksia siihen tahtiin, ettei suomalaisilla ole aivan viime vuosina ollut asiaa ykköspaikalle saakka.

MM-voittoja maahamme ei ehkä ole lähivuosina kahmittu, mutta kärjen tuntumassa suomalaisia nimiä on kuitenkin nähty totuttuun tyyliin: vuoden 2017 MM-kisoissa Jari-Matti Latvala sijoittui neljänneksi heti ranskalaisen Ogierin, saksalaisen Neuvillen ja virolaisen Tämänkin jälkeen, edeltävänä vuonna mies puolestaan ylsi kuudennelle sijalle ja vuonna 2015 ansiokkaasti hopealle. Vuoden 2014 kisoissa suomalaisia nähtiin neljän parhaan kuljettajan joukossa peräti kaksi Latvalan voitettua hopeaa ja Mikko Hirvosen sijoituttua neljännelle sijalle.

Suomen rallilegendat

Suomalaiseen rallihistoriaan mahtuu mahtava liuta rautaisia kuskeja aina 60-luvulta alkaen. Maamme legendaarisimpien rallikuskien kunniakkaaseen joukkoon kuuluvat ainakin seuraavat nimet:

  • Mikko Hirvonen – neljästi MM-hopeaa, kahdesti pronssia.
  • Henri Toivonen – suomalaisen rallihistorian nuorin MM-osakilpailun voittaja, joka menehtyi ulosajossa vain 29-vuotiaana.
  • Timo Mäkinen – alkuperäinen ’The Flying Finn’ -lempinimellä tunnettu kuski ja ensimmäinen suomalainen, joka ylsi MM-osakilpailun voittoon.
  • Ari Vatanen – ensimmäinen rallin maailmanmestaruuden voittanut suomalainen.
  • Tommi Mäkinen – neljä maailmanmestaruutta neljä kertaa peräkkäin, todella kovatasoisessa seurassa.
  • Marcus Grönholm – maamme viimeisin MM-voittaja, jolla on tilillään enemmän osakilpailuvoittoja kuin yhdelläkään toisella suomalaiskuskilla.
  • Juha Kankkunen – neljä maailmanmestaruutta kolmella eri automerkillä.

Rallikilpailut Suomessa

Suomessa voi harrastaa rallia usealla eri tasolla ja useassa luokassa. Ratin takana viihtyvän ei juuri tarvitse levätä laakereillaan, sillä eritasoisia kilpailuja ajetaan eri puolella maata niin talvella kuin kesälläkin. Erilaisille autoille tarkoitettujen kilpailuluokkien ansiosta rallia voi harrastaa varsin kattavasti eri tasoilla ja budjeteilla, tavoitteesta riippuen.

Kilpailuun osallistuvalta I-ohjaajalta eli kuskilta vaaditaan voimassaolevaa ajokorttia, kilpailijalisenssiä sekä rallin perustutkintoa. II-ohjaajalla eli kartturilla ajokorttia ei tarvitse olla, mutta kilpailijalisenssi ja rallin perustutkinto ovat sen sijaan kumpikin pakollisia. Rallikilpailussa käytettävän auton on oltava joko kansallisesti tai kansainvälisesti luokiteltu johonkin tiettyyn ryhmään ja luokkaan. Tämän lisäksi auton tulee olla katsastettu tieliikenteeseen. Vaatimukset täyttävällä autolla voi ottaa osaa kilpailuun, jossa kyseiselle autolle on luokka.

Sarjat

Rallin ajaminen onnistuu Suomessa eri tasoilla, joista korkein on tietysti SM-sarja. Oma arvosarjansa on myös juniorilisenssillä ajaville kuljettajille, jotka kilpailevat Rallin Suomen Juniorimestari -tittelistä. Sarjan kilpailut käydään viidessä eri luokassa ja joka vuosi palkitaan yksi mestari. Samassa yhteydessä kilpaillaan myös alle 18-vuotiaiden, nuorten ja naisten cup-mestaruudesta. RSJM-osakilpailuihin kuuluvat myös alle 1400-kuutioisilla sekä V1600-autoilla käytävät kilpailut Rally Trophy -mestaruudesta.

Suomen suosituimpia rallisarjoja ovat niin harrastajamäärillä kuin katsojasuosiollakin mitattuna kansallisen luokituksen F-ryhmän autoilla ajettava F-sarja sekä vanhoilla ralliautoilla ajettava Historic Rally Trophy -sarja. Kummankin sarjan kilpailut ovat RSJM-osakilpailujen tapaan niin sanottuja pimeitä kilpailuita eli ajettaviin reitteihin ei saa tutustua ennakkoon.

Suomessa järjestetään myös lyhyitä kansallisia ralleja sekä niin sanottuja Rallispecial-kilpailuja. Rallispecialit ovat pienelle alueelle keskittyneitä kilpailuja, joissa hyödynnetään yhtä tiekokonaisuutta.

Neste Ralli on Suomen suurin rallitapahtuma

Suomen ralli, virallisesti Neste Rally Finland tai Neste Ralli, on Jyväskylässä ajettava rallin MM-sarjan osakilpailu. Vuosittain tuhansittain rallifaneja yhteen kokoava tapahtuma on lajin suosituinta antia maassamme. Keski-Suomen sorateillä käytävä mittelö tunnetaan myös nimellä Sorateiden Grand Prix ja kyseessä on kovamaineinen ja merkittävä MM-sarjan kulmakivi.

Rallin SM-sarja

Suomen kansallista rallin mestaruussarjaa eli SM-sarjaa on ajettu vuodesta 1959 lähtien. Perinteisesti tammikuun viimeisenä viikonloppuna käynnistyvä SM-sarja alkaa Arctic Lapland Rally -nimellä tunnetulla osakilpailulla, joka järjestetään Rovaniemellä. Aiemmin Tunturirallina tunnettu kilpailu on Lapin sääolosuhteiden vuoksi hyvin vaativa mittelö ja ainoa rallin SM-sarjan kilpailu, jossa ajetaan sekä lumella että jäällä. Eksoottisen lumiset maisemat houkuttelevat paikalle vuosittain myös ulkomaalaisia kuskeja niin ralli- kuin F1-puoleltakin.

Arctic Lapland Rallyn lisäksi SM-sarjaan on viime vuosina kuulunut kuusi muuta osakilpailua. Yhteensä seitsemästä kilpailusta kolme käydään talvikaudella ja loput neljä kesäkaudella. Vuoden 2018 kilpailukalenteriin kuuluvat Rovaniemen lisäksi Mikkelissä, Kouvolassa, Joensuussa, Seinäjoella, Sastamala-Huittisissa sekä Turussa ajettavat SM-rallit.